Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Mitä islam sanoo Jeesuksesta?

Jeesusta (rauha hänelle) kutsutaan arabiaksi nimellä ‘Isa ja hänen äitinsä, Maria, on arabiaksi Maryam. Islamin mukaan mitään puuseppä Joosefia ei koskaan ollut kuvioissa mukana, vaan Zakarias kasvatti Marian temppelissä, eikä Maria ollut kihloissa kenenkään kanssa.

Muslimit kunnioittavat ja pitävät Jeesusta (rauha hänelle) arvossa, ja odottavat hänen toista tulemistaan. He pitävät häntä yhtenä Jumalan mahtavimmista lähettiläistä ihmiskunnalle. Muslimi ei koskaan puhu hänestä pelkkänä “Jeesuksena”, vaan lisää fraasin “alayhissalaam” (rauha hänelle). Pyhä Koraani todistaa hänen syntymisensä neitsyestä (Koraanissa on suura nimeltä “Maryam”, joka siis on Maria) ja Mariaa pidetään luomakunnan parhaimpana naisena.

Koraani kuvaa Jeesuksen (rauha hänelle) luomista seuraavasti:

“Maria, ole hurskas Herrasi palvelija, heittäydy maahan ja kumarra niiden kanssa, jotka Häntä kumartavat.» Tämä on, Muhammad, ilmoitus salatuista asioista, ja sinulle Me sen ilmaisemme, sillä sinä et ollut heidän kanssaan, kun he kirjoituspuikoillaan heittivät arpaa siitä, kuka saisi huolehdittavaksensa Marian, etkä sinä ollut myöhemminkään heidän joukossaan, kun he kiistelivät keskenään. Ja katso, enkelit sanoivat: »Maria, Allaah ilmoittaa sinulle hyvän sanoman, että hänen Sanansa tulee sinulle. Hänen nimensä on oleva Messias, Jeesus, Marian poika, hän on kuuluisa tässä ja tulevassa elämässä, yksi niistä, jotka korotetaan Allaahin läheisyyteen. Hän on puhuva ihmisille kehdostaan samoin kuin täysikäisenä ja on oleva yksi vanhurskaista.» Maria sanoi: »Herra, kuinka minä voin saada lapsen, kun ei yksikään ihminen ole minuun koskenut?» Enkeli vastasi: »Allaah luo, mitä tahtoo; kun hän päättää jonkun asian, sanoo hän vain: ‘Tapahtukoon!’ ja niin tapahtuu.” Koraani 3:42-47

Jeesus (rauha hänelle) syntyi ihmeellisesti saman Voiman kautta, joka oli tuonut Aatamin (rauha hänelle) eloon ilman isää tai äitiä:

“Katso, Jeesus on Allaahin edessä samankaltainen kuin Aadam; Hän loi hänet (Aadamin) maan tomusta, sitten Hän sanoi hänelle: »Ole!» ja hän oli (elävä sielu)” Koraani 3:59

Hänen profeetallisen tehtävänsä aikana Jeesus (rauha hänelle) suoritti Jumalan tahdosta useita ihmeitä. Koraani kertoo, että hän (rauha hänelle) sanoi:

“ja lähettävä hänet profeetaksi israelilaisten luo. Hän on sanova heille: »Olen tullut luoksenne tuoden tunnusmerkkejä Herraltanne. Katso, minä muovailen savesta teille linnun muotoisen ja puhallan siihen, ja siitä tulee Allaahin sallimuksesta elävä lintu; minä olen Allaahin tahdosta parantava sokeana syntyneen ja pitaalisen ja olen herättävä kuolleet eloon. Ja minä sanon teille, mitä te tulette syömään ja mitä panemaan tallelle taloissanne. Tässä on totisesti tunnusmerkki teille, jos olette uskovaisia.“ Koraani 3:49

Muut ihmeet ovat mm. puhuminen heti syntymän jälkeen puolustaakseen äitinsä hurskautta. Jumalan lahja hänelle (rauha hänelle) oli myös, että hän pystyi parantamaan sokeita ja sairaita, herättämään eloon kuolleita ja tietysti suurin lahja oli se sanoma, jonka hän (rauha hänelle) toi mukanaan. Jumala antoi hänelle (rauha hänelle) mahdollisuuden tehdä näitä ihmeitä, jotta ihmiset uskoisivat, että hän (rauha hänelle) todella on Jumalan profeetta. Koraanin mukaan häntä (rauha hänelle) ei ristiinnaulittu, mutta se vain vaikutti siltä, sen sijaan Jumala (Allah) nosti hänet Taivaaseen (katso Koraani, suura Maryam).

Ei Muhammad (olkoon rauha ja siunaukset hänen yllään), eikä Jeesus (rauha hänelle) tullut muuttamaan perusoppia Yhteen Jumalaan, samaa sanomaa, jonka muut profeetat olivat tuoneet aiemmin, vaan he tulivat vahvistamaan ja uudistamaan tätä samaa oppia. Koraanissa Jeesuksen (rauha hänelle) sanotaan sanoneen:

“Samoin tulen vahvistamaan todeksi sen, mikä on ollut ennen minua kirjoitettuna Laissa, ja sallimaan teille osan siitä, mikä tähän asti on ollut teiltä kiellettyä, niin, minä tulen luoksenne tuoden tunnusmerkit Herraltanne. Pelätkää siis Jumalaa ja totelkaa minua!” Koraani 3:50

Allah lähetti monta profeettaa ihmisille Hänen Armostaan. Allah lähetti profeetat opettamaan sitä, mikä on oikeaa ja sallittua Allahin, heidän Luojansa, palvontaa. Kaikki Allahin profeetat, joista ensimmäinen oli Aadam (rauha hänelle) ja viimeinen Muhammad (olkoon rauha ja siunaukset hänen yllään), toivat samaa sanomaa, Islamin sanomaa, uskoa Yhteen Jumalaan. He kaikki opettivat, että Allahin attribuutit ovat täydellisiä, eikä Hän muistuta luotujaan ollenkaan.

He opettivat, mitä Allah on käskenyt meidän tehdä ja mistä pysyä erossa tässä elämässä. He opettivat, että Tuomion päivänä joka ainut meistä tuomitaan sen mukaan, täytimmekö vai emme meidän velvollisuutemme tässä elämässä. Kukaan heistä EI opettanut sellaista, mikä olisi ristiriidassa “Yksi-Jumala”-opin kanssa. Jokainen heistä käski seuraajiaan uskomaan vielä tuleviin profeettoihin.

Imaam Al-Bukharee kertoo, että profeetta Muhammad (olkoon rauha ja siunaukset hänen yllään) sanoi:

“Profeetat ovat kuin veljiä, samasta isästä, mutta eri äideistä. Heidän uskontonsa on yksi ja sama, vaikka uskon lait vaihtelivat. Minä olen kaikkein lähimpänä profeetta ‘Isaa (Jeesus, rauha hänelle). Meidän välillämme ei ollut yhtään profeettaa.”

Allah lähetti ‘Isan (Jeesuksen, rauha hänelle) lähettiläänään ennen Muhammadia (olkoon rauha ja siunaukset hänen yllään). Hän oli ‘Isa, Maryamin poika, joka taas oli Imranin tytär, Israelin lasten heimosta (Bani Isra’il). ‘Isa, kuten kaikki profeetat, oli totuudenmukainen siinä, mitä hän toi Allaahilta ja vaikka nykyään seuraamme Islamin sääntöjä, jotka annettiin profeetta Muhammadille viimeisenä ilmestyksenä, Muslimit rakastavat ja kunnioittavat ‘Isaa (rauha hänelle) .

Jeesus, eli ‘Isa (rauha hänelle) on yhä elossa ja tulee takaisin vielä jonain päivänä. Hänen paluunsa on merkki Tuomiopäivän lähestymisestä. Hän tulee ja rukoilee Al Mahdin takana, Al Mahdin ollessa rukouksen johtaja. Sitten ‘Isa johtaa maan päällä Islamin sharian mukaisesti, hän rikkoo ristin, tappaa siat ja lopettaa jizyah-maksun maksamisen. Hän myös tappaa Dajjaalin, anti-kristuksen. Hän menee naimisiin ja saa lapsia.

Jos aihe kiinnostaa enemmän, lue myös Simon Alfredo Caraballo:n “My Great Love for Jesus Led Me to Islam”.

Lue myös: Naisten oikeudet islamissa