Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miksi Jumala viittaa itseensä Me-sanalla?

’Me’-pronominin merkitys Koraanissa käytettynä.

Kysymys:

Miksi Koraanin jakeissa käytetään termiä ’Me’? Monet epäuskovaiset uskovat, että tämä voi olla viittauksena Jeesukseen?

Vastaus:

Ylistys olkoon Allahille.

Se on eräs arabian kirjakielen piirre, että henkilö voi viitata itseensä pronominilla nahnu (me) kunnioituksen tai ylistämisen vuoksi. Hän voi myös käyttää sanaa ana (minä), ilmentäen yhtä henkilöä, tai kolmatta persoonaa huwa (hän). Kaikkia näitä kolmea tyyliä käytetään Koraanissa, missä Allah puhuttelee arabeja heidän omalla kielellään. (Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa’imah, 4/143)

”Allah, Ylistetty olkoon Hän, joskus viittaa itseensä yksikkömuodolla – nimellä tai pronominia käyttämällä – ja joskus monikkomuotoa käyttämällä, kuten jakeessa ’.Totisesti olemme antaneet sinulle ilmeisen voiton.’ [48:1], sekä muissa vastaavissa jakeissa. Mutta Allah ei koskaan viittaa itseensä duaalia käyttämällä (arabiankielelle ominainen persoonamuoto, joka viittaa kahteen henkilöön), sillä monikko viittaa siihen kunnioitukseen jonka Hän ansaitsee, ja voi viitata Hänen nimiinsä ja ominaisuuksiinsa – kun taas duaali viittaa tiettyyn määrään eikä mihinkään muuhun, ja Hän on kaukana sen yläpuolella.” (Al-’Aqiidah At-Tadmuriyyah, Shaykh Al-Islaam Ibn Taymiyyah, s. 75)

Näitä sanoja, innaa (totisesti me) ja nahnu (me), sekä muita monikon muotoja, voi käyttää yksi henkilö jonkin ryhmän puolesta puhuessaan, tai niitä voi käyttää yksi henkilö kunnioituksen ja ylistämisen tarkoituksessa, kuten jotkut hallitsijat tekevät antaessaan lausuntoja tai päätöksiä, joissa he sanovat: ”Me olemme päättäneet.” jne. [Tämä tunnetaan englanniksi nimellä ”The Royal We” – ”Kuninkaallinen Me”] Sellaisissa tapauksissa ainoastaan yksi henkilö puhuu, mutta monikkoa käytetään kunnioituksen vuoksi.

Ja Hän, Joka ansaitsee kunnioitusta vielä enemmän kuin kaikki muut, on Allah, Ylistetty olkoon Hän. Joten kun Hän sanoo Koraanissa innaa (totisesti Me) tai nahnu (Me), niin se on kunnioituksen ja ylistyksen takia, ei ilmaistakseen lukumäärän monikkoa.

Mikäli jotkin tämänkaltaiset jakeet aiheuttavat hämmennystä, niin on ensiarvoisen tärkeää tarkastella selkeitä, yksiselitteisiä jakeita selvennykseksi. Ja jos esimerkiksi joku kristitty yrittää käyttää sellaisia jakeita kuten ”Totisesti Me olemme lähettäneet alas Muistutuksen (Koraanin).” [Al-Hijr 15:9] todisteina pyhästä kolminaisuudesta, niin voimme helposti kumota tämän väitteen viittaamalla selviin ja yksiselitteisiin jakeisiin, kuten ”Ja Jumalanne on yksi Jumala, ei ole ketään muuta jumalaa kuin Hän, Armelias, Armahtaja.” [Al-Baqarah 2:163] sekä ”Sano: ’Hän, Allah on Yksi.’” [Al-Ikhlaas 112:1] sekä muita jakeita, jotka voidaan tulkita vain yhdellä tavalla. Näin hämmennys tulee hälvenemään sellaiselta, joka todella etsii totuutta.

Ibn Taimiyyah sanoi: ”Joka kerta kun Allah käyttää monikkoa viitatakseen Itseensä, se perustuu siihen kunnioitukseen ja kunniaan jonka Hän ansaitsee, sekä Hänen nimiensä ja ominaisuuksiensa suureen määrään, ja Hänen joukkojensa ja enkeltensä suureen määrään.” (Al-’Aqiidah At-Tadmuriyyah, s. 109.)

Lue myös: Pari sanaa huivin käytöstä

Lähde: Islamqa.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *