Tässä kirjoituksessani käsittelen hengellisen ravinnon tärkeyttä ja yritän avata silmiäsi asian suhteen, hengellisiä silmiäsi. Ihmisillä on taipumus vähätellä hengellisen ravinnon tärkeyttä ja vaikutusta. On paljon huonompi asia jos saamamme hengellinen ravinto on roskaa kuin jos syömämme fyysinen ravinto olisi roskaa. Toki terveellinen ruokavalio on tärkeä fyysiselle hyvinvoinnillemme ja tukemaan myös henkistä hyvinvointia.

Punttisalitreenaaja kyllä ymmärtää että jos haluaa kasvattaa lihaksiaan ja voimiaan pitää ruokavalionkin olla kunnossa. Tuloksia ei saada syömällä vain makeisia, sipsejä, limsaa ja pullaa yms. Punttista harrastamattomat ihmisetkin ymmärtävät että terveyshän tuommoisesta ruokavaliosta menee hyvin nopeasti retuperälle. Oikeanlaisella hengellisellä ravinnolla on aivan samanlainen suora yhteys hengelliseen kehitykseemme. Monet kuitenkin vähättelevät asiaa. Aivan kuten huono ruokavalio tekee meistä fyysisesti laiskoja ja heikkoja niin samoin myös huono hengellinen ravinto tekee meistä hengellisesti laiskoja ja heikkoja.

Maallinen viihde aivopesee ihmisiä vaikkemme sitä tiedostakaan. Maallinen viihde opettaa meille vääriä käytösmalleja ja tunkee silmillemme valheellista maailmankuvaa. Lapset ovat kaikkein altteimpia vaikutteille mutta ei kannata aikuistenkaan kohdalla vähätellä asiaa. Valtaosassa elokuvia kuvataan pahuutta. Ne liittyvät useimmmiten rikoksiin, sotiin, murhiin, huumeisiin, valheisiin ja seksiin ja antavat ihmisille kieroutunutta elämänmallia. Voisi ehkä peräti sanoa että saatanan henki puskee maallisesta viihteestä ja vaikuttaa meihin. Kaikenlainen maallinen viihde vaientaa Pyhän Hengen ääntä. Kaikenlainen musiikki vaikuttaa myös meihin. Laitan oheen äänitteen jossa käsitellään Rock'n Roll musiikkia. Suosittelen kuuntelemaan sen läpi ajatuksella.

Jos ihminen lopettaisi kaiken maallisen viihteen ja alkaisi lukea Raamattua, niin alkaisi Jumalan Pyhä Henki tehdä hänessä työtään sanan kautta, mutta sielunvihollinen pyrkii kaikin keinoin estämään ettei ihminen vain avaisi tuota kirjaa tai jos avaisikin niin hän tahtoisi olla tulkitsijana. Matt.4:4: " Mutta hän vastasi ja sanoi: "Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee'."" Joh.6:63: "Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä."

Olen kuullut tapauksen jossa joku muslimi sai tehtäväkseen tutkia Raamattua ja todistaa sen valheeksi. Ensin hän ei meinannut uskaltaa ottaa tehtävää vastaan koska pelkäsi, että kristityt ovat kironneet sen Raamatun. Lopulta hän kuitenkin otti tehtävän vastaan ja alkoi tutkia Raamattua ja huomasi että siellä on totuus ja että Koraani on valhetta ja hän kääntyi kristityksi. Toinen muslimi joka hänelle oli antanut tämän tehtävän suuttui tästä ja toinen puolustautui että itsehän käskit tutkia Raamattua. Pistän oheen linkin kuusiosaiseen ohjelmasarjaan jossa kerrotaan kristityiksi kääntyneistä muslimeista. Ensimmäisessä osassa kerrotaan tästä tapauksesta.

Kuinka monet ihmiset väittävätkään Raamattua satukirjaksi vaikka eivät edes ole sitä lukeneet ja tutustuneet siihen. Heillä on kaikenlaisia ennakkoasenteita ja oletuksia joita maailma on syöttänyt heille.

Tässä on Jeesuksen kylväjävertaus Luuk.8:5-15: "Kun paljon kansaa kokoontui ja ihmisiä kulki joka kaupungista hänen tykönsä, puhui hän vertauksella: "Kylväjä meni kylvämään siementänsä. Ja hänen kylväessään putosi osa tien oheen ja tallautui, ja taivaan linnut söivät sen. Ja osa putosi kalliolle, ja oraalle noustuaan se kuivettui, kun sillä ei ollut kosteutta. Ja osa putosi orjantappurain sekaan, ja orjantappurat kasvoivat mukana ja tukahuttivat sen. Ja osa putosi hyvään maahan, kasvoi ja teki satakertaisen hedelmän." Tämän sanottuaan hän lausui suurella äänellä: "Jolla on korvat kuulla, se kuulkoon". Niin hänen opetuslapsensa kysyivät häneltä, mitä tämä vertaus merkitsi. Hän sanoi: "Teidän on annettu tuntea Jumalan valtakunnan salaisuudet, mutta muille ne esitetään vertauksissa, että he, vaikka näkevät, eivät näkisi, ja vaikka kuulevat, eivät ymmärtäisi. Vertaus on tämä: siemen on Jumalan sana. Mitkä tien oheen putosivat, ovat ne, jotka kuulevat, mutta sitten perkele tulee ja ottaa sanan pois heidän sydämestään, etteivät he uskoisi ja pelastuisi. Ja mitkä kalliolle putosivat, ovat ne, jotka kuullessaan sanan ottavat sen ilolla vastaan, mutta joilla ei ole juurta: ainoastaan ajaksi he uskovat ja kiusauksen hetkellä luopuvat. Mikä taas orjantappuroihin putosi, ne ovat ne, jotka kuulevat, mutta vaeltaessaan tukehtuvat tämän elämän huoliin, rikkauteen ja hekumoihin, eivätkä tuota kypsää hedelmää. Mutta mikä hyvään maahan putosi, ne ovat ne, jotka sanan kuultuansa säilyttävät sen vilpittömässä ja hyvässä sydämessä ja tuottavat hedelmän kärsivällisyydessä. "

Ihminen ei voi tulla uskoon jos ei häneen ole edes kylvetty siementä eli Jumalan sanaa jota on Raamatussa. Itse aloin lukemaan 8-vuotiaana Uutta testamenttia jonka olin saanut koulusta. Noihin aikoihin muistan että minulla oli myös lyhyt jakso että olin lopettanut maallisen viihteen. Sitten maallinen viihde tuli kuitenkin takaisin kuvioihin ja Raamatun lukeminen jäi mutta siemen oli kylvetty. Siitä meni parisenkymmentä vuotta ennen kun käännyin elävään uskoon. Kuljin sitä ennen omia teitäni ja elin maailmassa. Siinä välissä minulla oli teini-iässä myös jakso jolloin luin hyvin kovalla innolla Jumalan sanaa mutta edelleen eksyin takaisin maailman pyörteisiin enkä saanut tehtyä uskon ratkaisuani. Lopulta aikani maailmassa vaellettuani kuitenkin tein uskonratkaisuni ja annoin elämäni kokonaan Jeesukselle enkä ole tuota päätöstä hetkeäkään katunut vaan pikemminkin sitä etten tehnyt uskonratkaisuani jo paljon aiemmin.

Room.8:4-11: "että lain vanhurskaus täytettäisiin meissä, jotka emme vaella lihan mukaan, vaan Hengen. Sillä niillä, jotka elävät lihan mukaan, on lihan mieli, mutta niillä, jotka elävät Hengen mukaan, on Hengen mieli. Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha; sentähden että lihan mieli on vihollisuus Jumalaa vastaan, sillä se ei alistu Jumalan lain alle, eikä se voikaan. Jotka lihan vallassa ovat, ne eivät voi olla Jumalalle otolliset. Mutta te ette ole lihan vallassa, vaan Hengen, jos kerran Jumalan Henki teissä asuu. Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa. Mutta jos Kristus on teissä, niin ruumis tosin on kuollut synnin tähden, mutta henki on elämä vanhurskauden tähden. Jos nyt hänen Henkensä, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, asuu teissä, niin hän, joka herätti kuolleista Kristuksen Jeesuksen, on eläväksitekevä myös teidän kuolevaiset ruumiinne Henkensä kautta, joka teissä asuu. "

Maallinen viihde tarjoaa meille hyvin pitkälti kuvia ihmisistä jotka elävät täysin lihan mielen mukaan kuin eläimet. Ja elokuvissa ihmisillä on usein kaikenlaisia itsekkäitä motiiveita ja tavotteita. Myös väkivaltaa esitellään ja ihannoidaan maallisessa viihteessä jatkuvasti. Maallinen viihde pursuaa täysin päinvastaista henkeä jota Jeesus meille opetti. Itsekkyyttä, väkivaltaa, kostoa, huoraamista, homoseksuaalisuutta, rahan ahneutta, kapinaa, rikollisuutta, huumeita, kohtuuttomuutta yms. Näillä elokuvat, tv-sarjat ja videopelit on kyllästetty.

Luuk.16:15: "Ja hän sanoi heille: "Te juuri olette ne, jotka teette itsenne vanhurskaiksi ihmisten edessä, mutta Jumala tuntee teidän sydämenne; sillä mikä ihmisten kesken on korkeata, se on Jumalan edessä kauhistus."

Nykyään en harrasta maallista viihdettä enää juuri ollenkaan. Eikä kyllä tee mielikään. Se on vähän sama asia kuin jos olet totuttanut itsesi terveelliseen ruokavalioon ja sitten koitat yhtäkkiä syödä jotain roskaruokaa niin se voi tuntua ällöltä. Näihin asioihin kannattaisi suhtautua vakavasti eikä lyödä asioita leikiksi. Saatana on mielissään kun saa ihmiset hengellisesti voimattomiksi ja he vain kuluttavat aikaansa maallisen viihteen parissa ja karttavat Jumalan sanaa. Aivan kuten roskaruokaan tottuneet ihmiset karttavat terveysruokia.

Jaak.4:4-8: "Te avionrikkojat, ettekö tiedä, että maailman ystävyys on vihollisuutta Jumalaa vastaan? Joka siis tahtoo olla maailman ystävä, siitä tulee Jumalan vihollinen. Vai luuletteko, että Raamattu turhaan sanoo: "Kateuteen asti hän halajaa henkeä, jonka hän on pannut meihin asumaan"? Mutta hän antaa sitä suuremman armon. Sentähden sanotaan: "Jumala on ylpeitä vastaan, mutta nöyrille hän antaa armon". Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee. Lähestykää Jumalaa, niin hän lähestyy teitä. Puhdistakaa kätenne, te syntiset, ja tehkää sydämenne puhtaiksi, te kaksimieliset. "

Alussa voi tuntua siltä että jotenkin tarvitsee maallista viihdettä rentoutuakseen mutta siitä pääsee eroon ja siihen tottuu. Roskaruuasta terveysruokaan vaihtaminenkin voi aluksi tuntua hankalalta mutta se parantaa fyysistä hyvinvointiasi ja lopulta syöt mielelläsi terveysruokaa ja kartat roskaruokaa. Sanonta "ihminen on sitä mitä syö" pätee myös hengellisen ravinnon suhteen. Älä anna maailman viedä sinua mukanasi. Älä kuuntele maailman ääntä. Kuuntele mitä Jumala tahtoo sinulle sanoa sanansa kautta.

Room.10:17: "Usko tulee siis kuulemisesta, mutta kuuleminen Kristuksen sanan kautta. "

Luuk.11:28: "Mutta hän sanoi: "Niin, autuaat ovat ne, jotka kuulevat Jumalan sanan ja sitä noudattavat"."

Näemme että roskaruokaa syövät ihmiset voivat fyysisesti huonommin kuin terveellistä ruokaa syövät. Saman asian huomaamme myös hengellisen ravinnon kohdalla. Miksi sitten yhä tahdomme turmella itseämme kaikenlaisella roskalla jota maailma tyrkyttää meille joka suunnasta. Ihminen joka ei ole kovin hengellinen ei usein edes tiedosta hengellisyyttään. Tätä voisi verrata ihmiseen joka on koko ikänsä syönyt vain sipsejä, makeisia, limsaa, pullaa yms eikä ole harrastanut minkäänlaista kuntoilua tai lihastreeniä. Hänkään ei tiedosta että hänellä on lihakset mutta jos hän vaihtaisi ruokavalionsa ja alkaisi treenata hän pian alkaisi huomata lihasten olemassaolon ja niiden kehittymisen. Aivan sama on hengellisen kasvun kanssa mutta ihmiset eivät tätä niin helposti havaitse koska emme nää sitä näkyvästi vaan hengellisillä silmillämme. Ja ihmisten hengelliset silmät ovat suomujen peitossa jos heitä on koko ikä aivopesty maallisella viihteellä ja he eivät ole vilkaisseetkaan Jumalan sanaa. Heidän silmilleen on tungettu valheellinen maailmankuva ja syötetty kaikenlaisia maailman tarjoamia käytösmalleja ja ajattelutapoja yms eivätkä he edes tiedosta sitä.

Saatana tekee kaikkensa ettei ihmisiin kylvettäisi siementä eli Jumalan sanaa ja jos kylvetäänkin niin saatana tekee kaikkensa tukahduttaakseen kasvun niin lyhyeen kuin mahdollista. Meidän tulisi ahkerasti kastella uskomme taimea niin että siitä kasvaisi lopulta tukeva ja horjumaton uskon tammi. Tämä vie aikaa ja alku on aina riskialtteinta aikaa, mutta jos saatana ei saa tukahdutettua hengellistä kasvuamme alkuvaiheessa, on sen ajan myötä yhä vaikeampi tehdä sitä kun pysymme vain lujina uskossa ja valvomme jatkuvasti kuten Jeesus kehoitti meitä tekemään..

1.Kor.2:12-16 "Mutta me emme ole saaneet maailman henkeä, vaan sen Hengen, joka on Jumalasta, että tietäisimme, mitä Jumala on meille lahjoittanut; ja siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla sanoilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti. Mutta luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti. Hengellinen ihminen sitä vastoin tutkistelee kaiken, mutta häntä itseään ei kukaan kykene tutkistelemaan. Sillä: "kuka on tullut tuntemaan Herran mielen, niin että voisi neuvoa häntä?" Mutta meillä on Kristuksen mieli. "

Ef.6:11-19: "Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet. Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa. Sentähden ottakaa päällenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne pahana päivänä tehdä vastarintaa ja kaikki suoritettuanne pysyä pystyssä. Seisokaa siis kupeet totuuteen vyötettyinä, ja olkoon pukunanne vanhurskauden haarniska, ja kenkinä jaloissanne alttius rauhan evankeliumille. Kaikessa ottakaa uskon kilpi, jolla voitte sammuttaa kaikki pahan palavat nuolet, ja ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana. Ja tehkää tämä kaikella rukouksella ja anomisella, rukoillen joka aika Hengessä ja sitä varten valvoen kaikessa kestäväisyydessä ja anomisessa kaikkien pyhien puolesta; ja minunkin puolestani, että minulle, kun suuni avaan, annettaisiin oikeat sanat rohkeasti julistaakseni evankeliumin salaisuutta,"         
Enemmän kuin unta   Todistuksia muslimimaailmasta.